Spiegeljongen
Laatste deel in de trilogie over straatjongen Adrian Mayfield die in het Victoriaanse Londen de (heren)liefde ontdekt. Het jammere aan meesterlijke trilogieën is dat ze stoppen na het derde boek, maar deze is gelukkig rijk genoeg om straks opnieuw te lezen.
Floortje Zwigtman Spiegeljongen. De fontein, 2010.
One day
Geestig en meeslepend relaas over Emma en Dexter, met de nodige humor en de nodige tragiek. Helemaal zoals dat hoort in een rom com (met kleine weerhaakjes).
David Nichols One day. Hodder, 2010.
Thirteen reasons why
Clevere adolescentenroman over de rol die we - ongemerkt - spelen in andermans leven.
Jay Asher Thirteen reasons why. Lemniscaat, 2010.
Mombakkes
Bijzondere sfeer, intrigerende vader-zoonrelatie en boeiende benadering van architectuur, maar de clou pakt me niet bij mijn nekvel.
Do van Ranst Mombakkes. Davidsfonds/Infodok, 2009.
Eksternacht
Geschreven als drie monologen: drie noodlottige verhalen waarin de duivel zich in het huwelijksbed nestelt.
Mieke Versyp, Pieter Gaudesaboos en Sabien Clement Eksternacht. Lannoo, 2010.
De brief voor de koning
Tiuri moet een geheime brief naar de koning van buurland Unauwen brengen. Dat wordt een tocht vol rovers, ridders en vooral veel gevaar. Goed gemaakt en sfeervol avonturenverhaal dat de tand des tijds grandioos doorstaat.
Tonke Dragt De brief voor de koning. Leopold, 1962.
Things the grandchildren should know
Verhaal van een man die zich vastklampte aan zijn muziek terwijl de wereld om hem heen verging en die zo langzaamaan rockster werd. Sober en rechttoe-rechtaan verteld, aangrijpend en vaak onvoorstelbaar.
Mark Oliver Everett Things the grandchildren should know. Abacus, 2009.
Marcelo en de echte wereld
Marcelo, 17 jaar oud en zich ergens aan de gunstige kant van het autismespectrum situerend, wordt door zijn vader de echte wereld in geduwd. Wat begint met aarzeling en tegenzin, eindigt in moed en vastberadenheid. Knap portret, zowel van Marcelo als van de echte wereld.
Francis X. Stork Marcelo en de echte wereld. Lemniscaat, 2010.
Het paradijs
De zondeval zonder rode appel en zonder slang, maar met een man en een vrouw van vlees en bloed.
Bart Moeyaert & Wolf Erlbruch Het paradijs. Querido, 2010.
Dagboek van een halve indiaan
Vlot en grappig en tragisch verhaal over een indianenzoon die - in tegenstelling tot alle andere indianen in het reservaat - het heft in eigen handen neemt en wel wat maakt van zijn leven. Het indianenthema doet het net (nét) boven het maaiveld uitsteken.
Sherman Alexie Dagboek van een halve indiaan. Lemniscaat, 2008.
Sofie en de pinguïns
Vrolijk boek over pinguïns: een (niet altijd geweldig spannend) verhaal en een informatief boek in één, met grappige fotostrips en geestige illustraties. Een klein feestje.
Edward van de Vendel, Floor de Goede, Ype Driessen en Willem Stam Sofie en de pinguïns. Querido, 2010.
Det är så logiskt alla fattar utom du
Heerlijk feelgood romcom puberboek.
Lisa Bjärbo Det är så logiskt alla fattar utom du. Rabén&Sjögren, 2010.
Vlammen
De hongerspelen, deel II. Meer van hetzelfde. Waar is deel III?
Suzanne Collins Vlammen. Van Goor, 2009.
De hongerspelen
Kinderen vechten tot ter dood in een arena, Big Brother kijkt met het hele land over hun schouder mee. Wie laatst overblijft, wint. Ik blijf tramhaltes te ver zitten, lees voor elk rood licht, steel minuten en pagina's tussen het werk door. De hongerspelen nemen het leven over.
Suzanne Collins De hongerspelen. Van Goor, 2009.
Dieven
Na 134 pagina's beslis ik dat geen enkel boek het waard is om mij 134 pagina's lang bij te vervelen. Hoe razendspannend het in de volgende 200 pagina's ook mag worden: ik geef op.
Will Gatti Dieven. Querido, 2010.
Slangenkuil
Een verzameling bij elkaar geharkte en los aan elkaar geknoopte thema's: van geweld tot opgroeien tot vluchtelingen tot you name it. De subtiele sfeerschepping kan het niet redden. Helaaspindakaas!
David Almond Slangenkuil. Querido, 2010.
De hemel van Heivisj
Prachtig oorlogs- slash familieverhaal, over hoe complex een oorlog is en hoe volwassen worden minstens even ingewikkeld is. Bevolkt door onvergetelijke personages en geschreven een onnavolgbare taal.
Benny Lindelauf De hemel van Heivisj. Querido, 2010.
Notwithstanding
Kroniek van het betere Britse plattelandsleven van weleer. Geestige, ontroerende portretten van een handvol dorpsbewoners.
Louis de Bernières Notwithstanding. Harvill Secker, 2009.
Een teken van leven
Ja, er bestaat nog slavernij in deze boze wereld. Netjes volgens de regels geschreven en daardoor zelden naar de keel grijpend verslag van hoe een argeloze jongen in en uit de slavernij sukkelt.
Karen Dierickx Een teken van leven. Clavis, 2010.
Ik denk dat het liefde was
Fictief levensverhaal van één van de vijf weggegeven kinderen van Jean-Jacques Rousseau. Die - oh ironie - van Emile en zijn opvoeding. Boeiende materie, keurig beschreven.
Kathleen Vereecken Ik denk dat het liefde was. Lannoo, 2009.
Waar zijt gij, schildpad
Ontroerende biografie van de minderbegaafde Audrey Flowers. Vol heerlijke personages en details die je van ver niet ziet maar die wel verhalen op hun kop zetten.
Jessica Grant Waar zijt gij, schildpad. Mistral, 2010.
Ik lieg maar één keer
Fascinerende film noir over de zomer waarin de 15-jarige Evie volwassen wordt.
Judy Blundell Ik lieg maar één keer. Moon, 2010.
Rico, Oscar en de spookschaduwen
Geestig en ontroerend verhaal over Rico, een volgens zijn moeder 'diepbegaafde' jongen. Alles duurt wat langer bij hem en hij is snel de draad kwijt. Wanneer hij onverwacht een vriend vindt en die vriend in de problemen komt, moet hij de bange buitenwereld te lijf gaan.
Andreas Steinhöfel & Peter Schössöw Rico, Oscar en de spookschaduwen. Davidsfonds/Infodok, 2010.
Dissus
Zó moet de Odyssee bedoeld zijn: vol vaart, enthousiasme, ritme, wilde avonturen, zot geweld en stil verdriet.
Simon van der Geest & Jan Jutte (ill.) Dissus. Querido, 2010.
Keizer
Keizer is één van die gevoelerige kinderboekenjongens, maar wel één van de betere. Drie mooie boeken bij elkaar.
Koos Meinderts & Annette Fienieg (ill.) Keizer. Lemniscaat, 2008.
Django en de papegaai
De weergaloze kleuter Django wil een papegaai en is ontroostbaar wanneer hij allergisch blijkt voor Mister Krok. Met geweldige illustraties van Lilian Brøgger.
Edward van de Vendel & Lilian Brøgger (ill.) Django en de papegaai. De Eenhoorn, 2009.
Drie seconden
Maatschappijkritiek - volgens de beste Scandinavische traditie - vermomd als thriller. Maar dit is zwarter, rauwer, gewelddadiger en complexer dan de gemiddelde Scandinavische thriller. Drie seconden vraagt hardop welke prijs individuen, autoriteiten en de maatschappij moeten betalen wanneer de politie infiltranten inschakelt. Maar is gelukkig vooral bloedstollend, ingenieus en zwaar verslavend.
Roslund & Hellström Drie sekonden. De Geus, 2010.
Kluis 21
Pikzwarte thriller die geen whodunnit is en zelfs geen whydunnit maar die veel zegt over de (te?) verregaande goedheid van sommigen.
Roslund & Hellström Kluis 21. De Geus, 2006.
Soldaten huilen niet
Wie er ook moge doodgaan, er is te veel peis en vree en rozengeur en maneschijn in deze Charleston. Was het niet voor het onderwerp (de Bloomsbury group, Virginia Woolf), dan had dit boek voor mij niet gehoeven.
Rindert Kromhout Soldaten huilen niet. Leopold, 2010.
Roodwaternacht
Een spektakel: verhalen, poëzie, illustraties, foto's. Favoriet: het gedicht 'Boom' van Jaap Robben (met illustraties van Ingrid Godon).
Roodwaternacht. De Dagen, 2010.
We moeten het even over Kevin hebben
Dit is allesbehalve een gezellig boek. Het is het intense, aangrijpende, confronterende en verontrustende verhaal van een mislukt moederschap.
Lionel Shriver We moeten het even over Kevin hebben. Contact, 2010.
Hart van inkt
Avontuur over lezen en boeken, met personages die (letterlijk) tot leven komen en slechteriken die verrassend donker zijn.
Cornelia Funke Hart van inkt. Querido, 2005.
De boomhut
Een prentenboek zonder woorden en zonder 1001 verhalen, maar sfeervol, rustig en uitbundig genoeg om lang te boeien.
Marije en Ronald Tolman De boomhut. Lemniscaat, 2009.
Wild verliefd
Honderden, duizenden verliefde, verleidende en vrijende beesten op een rij: leerrijk en fascinerend. Met zo'n blijheid en vaart geschreven dat je er op slag vrolijk van wordt, al wordt het na een tijdje wat te veel van het goede.
Ditte Merle Wild verliefd. The House of Books, 2009
Keepvogel: het diepste gat
Aandoenlijke kluns Keepvogel graaft een gat op zoek naar de Allerbijzonderste Ontdekking en komt uit bij het begin. Geen nieuw idee, maar geestig gedaan.
Wouter van Reek Keepvogel: het diepste gat. Leopold, 2009.
De kleine Odessa
Zie De hondeneters: een goed idee maakt nog geen goed boek. Leuk gevonden met al die auteurs die elkaar onder de voeten lopen, maar het is allemaal te veel en te oppervlakkig. Dit mocht gebalder.
Peter van Olmen De kleine Odessa. Van Goor, 2009.
De hondeneters
Marita de Sterck weet hoe ze een stevig verhaal vertelt. Maar hier staan de zorgvuldig geplande plot en de bedoelingen van de auteur het verhaal en de personages in de weg. Dit moest bij de keel grijpen, maar het deed me niets.
Marita de Sterck De hondeneters. Querido, 2009.
The lovely bones
Nauwkeurig verslag van hoe een familie reageert op de gewelddadige dood van de tienerdochter. De dode dochter vertelt, wat het boek dat kleine beetje extra geeft.
Alice Sebold The lovely bones. Picado, 2009.
The wild things
Een interpretatie zoals deze toont vooral hoe rijk het originele prentenboek van Sendak is. Desalniettemin een knappe roman met een onvergetelijke Max in de hoofdrol.
Dave Eggers The wild things. McSweeney's, 2009.
Latino King
Een goed gemaakte actiefilm, geschreven met een vaart waar je van achterover slaat, maar ook met - geheel volgens de regels van het genre - een hoofdpersonage dat je nooit écht leert kennen.
Bibi Dumon Tak & Castel Latino King. Querido, 2010.
Het Winterpaleis
Leuk en boeiend genoeg, maar nét niet raak. Boyne wil te veel: én een meeslepend liefdesverhaal schrijven, én het Rusland en Europa van de 20ste eeuw tekenen, én iets met Dat Verhaal Rond Anastasia doen.
John Boyne Het Winterpaleis. Arena, 2009.
American wife
Het verhaal van een leven, een huwelijk en een president. Meer nog dan een schitterende studie van een president die misschien beter geen president geworden was, is dit een prachtige autobiografie van (toch niet zo) een doodgewone Amerikaanse vrouw.
Curtis Sittenfeld American wife. Random House, 2008.
De vriend van de vriendin van de moeder van Maja
Intrieste en aangrijpende bundel rond personages die elkaar net niet (kunnen, willen) raken.
Katarina Kieri De vriend van de vriendin van de moeder van Maja. Van Goor, 2009.
Kind 44
Detective, thriller en verslag van de mid 20ste eeuwse Sovjet Unie in één. Spannend, fascinerend en bijna ongelooflijk.
Tom Rob Smith Kind 44. Anthos, 2008.
In koelen bloede
Ijzersterk verslag van een spijtige moordzaak, twee verloren zielen en misdaad tout court.
Truman Capote In koelen bloede. De Arbeiderspers, 2005.
De kleine vreemdeling
Een zogezegd spookverhaal dat vooral een heel mooi (donker, gedetailleerd, sfeervol) beeld geeft van een landhuis en een adellijke familie in verval.
Gezellig lezen.
Sarah Waters De kleine vreemdeling. Nijgh & Van Ditmar, 2009.
De kleur paars
Maatschappelijk verantwoord enzoverder enzovoort, maar vooral: wat een stijl.
Alice Walker De kleur paars. In De Knipscheer, 2001.
Slumdog millionaire
Perfect voor een zonnige zomerdag: 's ochtends beginnen, 's avonds uit. Wervelt en raast en leest als een trein.
Vikas Swarup Slumdog millionaire. Mouria, 2009.
In die heerlijke zomertijd
Thriller die niet zo bijzonder erg thrilt, maar die zich afspeelt op het Zweedse vakantieparadijs Gotland. En dat maakt veel, zo niet alles, goed.
Mari Jungstedt In die heerlijke zomertijd. Bruna, 2009.
Ziek van liefde
Oh hemel, wat een gezeur. Geef mij maar Boetekleed en Aan Chesil beach.
Ian McEwan Ziek van liefde. Manteau, 2009.
Jan, mijn vriend
Na de zoveelste lezing, blijf ik nieuwe dingen zien en andere dingen onderstrepen. Eén van de aangrijpendste en knapste boeken ever.
Peter Pohl Jan, mijn vriend. Querido, 1999.
De scheepsjongen
De veertienjarige John Jacob Turnstile meert aan op de Bounty en doet het verhaal van een noodlottige reis. En hoe! Turnstiles manier van vertellen - gevat, laconiek, licht ironisch - maakt van dit boek een waar feest.
John Boyne De scheepsjongen. Arena, 2008.
Schaduwen in de schemering
Gevoelerige jongen doet zijn best volwassen te worden in een omgeving van vreemde creaturen. Helaas: anderen deden hetzelfde beter.
Henning Mankell Schaduwen in de schemering. De Geus, 2009.
The shipping news
Het leven van Quoyle, professioneel loser die (toch) het stille geluk vindt. Maar vooral een geweldige, bonte verzameling van Newfoundlanders. Heerlijke sfeer.
Annie Proulx The shipping news. Fourth Estate, 1993.
De uitvinding van Hugo Cabret
Mooie mix van woord en beeld en film.
Brian Selznick De uitvinding van Hugo Cabret. Mynx, 2007.
Louize en de listige kat
Vrolijk en geestig mysterie met een eigenzinnig meisje, een Noors moerasmonster, een listige kat, een stuk of wat schoothondjes en veel, heel veel fijne tekeningen.
Chriss Ridell Louize en de listige kat. Manteau, 2009.
Het bewijs
Van wat ontegensprekelijk waar is tot de vraag wat überhaupt waar is. Even hard als Het dikke schrift, maar net iets minder sterk.
Agota Kristof Het bewijs. Van Gennep, 2007.
Het dikke schrift
Een tweeling overleeft een oorlog en doet verslag. Ze schrijven alleen dingen neer die ontegensprekelijk waar zijn. Aangrijpend in alle ware eenvoud.
Agota Kristof Het dikke schrift. Van Gennep, 2007.
Nestvallers
Het leven van Gentse weeskinderen in de jaren '30 is niet om mee te lachen, maar het verhaal kruipt minder in de kleren dan dat van Marja.
Lies Bate Nestvallers. Davidsfonds/Infodok, 2008.
Let it snow: three holiday romances
Drie verhalen die (een klein beetje) in elkaar haken. Drie keer onvervalste puberromantiek, met op de achtergrond sneeuwstormen, kerstbomen en cheerleaders. (Als vanouds) waanzinnige dialogen van John Green.
John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle Let is snow: three holiday romances. Puffin, 2008.
>> Label: Laatst gelezen
>> Laatst gelezen (ouder)
>> Laatst gelezen (oudst)
2.10.04
Laatst gelezen
door Anelisa / 20:59 / / label: laatst gelezen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten