18.8.08

[boeken] Stieg Larsson

In november 2004 viel Stieg Larsson dood neer. Tegen die tijd had hij drie manuscripten afgerond en nog een paar stukken en brokken klaarzitten in zijn laptop.

Män som hatar kvinnor [Mannen die vrouwen haten, Signature 2006] is het eerste boek over journalist Mikael Blomkvist (Kalle Blomkvist, maar daar kan hij niet mee lachen) en hacker Lisbeth Salander (een soort Pippi Langkous). Ik koop het in februari in de Pocket Shop in het Central Station in Stockholm, terwijl we op de bus wachten. Het staat dan op 1 in de Pocket Top 10. Ik lees het in juli op Donsö bijna in één keer uit en schrijf: 

Bonuspunt 1 t.e.m. 3:
1. Familiesaga, een grote familie met tal van intriges en een onopgeloste verdwijning van 40 jaar geleden.
2. Het betere Zweedse dorpsleven met af en toe een uitstap naar Stockholm, Götgatan, Strandvägen.
3. Het hoofdpersonage trekt zich een tijdje terug uit zijn drukke Stockholmbestaan om in een koude stuga op het platteland Na Te Denken en te Schrijven. Zie ook: De tolbrug van Aidan Chambers.
Så där.

Het tweede boek over Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander heet Flickan som lekte med elden [De vrouw die met vuur speelde, Signature 2007]. Ik koop het twee dagen nadat ik het eerste uit heb, in de Akademibokhandel aan de Aveny in Göteborg. Terug in België lees ik het bijna in één keer uit.

Larsson lezen is het overweldigende, gulzige lezen: niet kunnen stoppen en niet willen dat er een eind aan komt. Ik heb er nog één te gaan. Die was in juli nog niet te koop in pocketformaat. Die koop ik de volgende keer dat ik in Zweden ben. En dan komt er - zo jammer zo jammer - toch echt een eind aan.

Stieg Larsson Män som hatar kvinnor. Månpocket, 2007.
Stieg Larsson Flickan som lekte med elden. Månpocket, 2008.

Geen opmerkingen: