16.1.05

De Noordenwindheks

Daan Remmerts de Vries doet de truc met het gordijn. Aan de ene kant ligt Rifka, aan de andere kant Mori. Allebei zijn ze ziek, betoverd door de Noordenwindheks, en aan hun bed gekluisterd. Alles wat ze hebben zijn woorden, en elkaar.
Het boek heeft twee voorkanten, waarvan geen van beide ook maar een greintje meer voorkant is dan de andere, zodat je het boek helemaal zelf in handen hebt. Je kiest zelf wiens verhaal je eerst leest. Een vondst even eenvoudig als geniaal: als lezer ben je bij Rifka, of bij Mori, de ander is alleen een stem. Alles wat hij, of zij, zegt is waar, want alles wat je krijgt. Van daaruit vertrekken de gedachten van Rifka, of Mori, en die van jou. Van daaruit is het aan de verbeelding – ‘Gebruik je fantasie maar. Want alles wat je kunt bedenken is waar.’ (p. 45)
Helemaal spannend wordt het wanneer je de ene helft uit hebt, en aan de andere begint. Dan krijgt de stem van voorheen botten, vel, een hart en gedachten. Maar het allermooist is dat je dan ten volle merkt hoe Mori en Rifka beginnen leven in elkaar.

Daan Remmerts de Vries De Noordenwindheks. Amsterdam/Antwerpen: Querido, 2004.

Geen opmerkingen: